Voor de kust bij buurtschap Kreverhille is aannemer Van Oord voor Provincie Zeeland volop aan het werk voor een van de buitendijkse natuurherstelprojecten. Het uiteindelijke doel is dat de inham in de zandplaat (Platen van Ossenisse) zich vult met zand en voedselrijk slib, waardoor 37 hectare waardevolle getijdennatuur ontstaat.

In april en mei is het middenstuk van de Scharrendam over een lengte van honderdvijfentwintig meter met circa tweeënhalve meter verlaagd, waardoor de stroming van het water veranderdt. Vervolgens zijn in de verlaging vijf zinkstukken van geotextiel met daarop bundels van wilgentakken neergelegd. Daarop is een laag breuksteun aangebracht, zodat deze de bodem beschermt tegen de sterke stroming van het water en erosie.

Op dit moment is de aannemer bezig met het aanleggen van twee hoogwatervluchtplaatsen met grove breuksteen aan weerszijden van de verlaging. Deze hoogwatervluchtplaatsen hebben een lengte van circa 50 meter en een breedte van circa 55 meter vanaf de bodem. Tijdens hoog water zijn dit veilige plekken voor vogels om bijvoorbeeld uit te rusten.

De laatste stap is het plaatsen van een palenrij op de Platen van Ossenisse. Zoals het er nu naar uit ziet wordt deze gerealiseerd in juni 2021.

scharrendam 1 small scharrendam 2 small scharrendam 3 small

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Eindelijk beginnen voorzichtig weer gezellige initiatieven te groeien. Zo was er vorige week vrijdag een heerlijke sfeer op het pleintje in 't Dorpshart met Frans Verwilligen. Deze vrijdag, 19 juni om 15:00 uur hebben Lenno en vrienden, Jan Huisman en Andre Fluit, aangeboden om op te treden. Neem je eigen stoeltje en wat te drinken mee. Zo kun je volgens de geboden afstand genieten van een uniek concert van muzikanten van de Snis.

Sinds enige weken verzorgen sportcoaches van Hulst voor Elkaar elke woensdagmorgen een 'beweegles' in het Dorpshart. Om 10:00 uur kun je lekker bewegen op muziek. Geschikt voor jong en oud.

Op woensdagavond werken de groep van 'Groene Vingers' alle onkruidjes weg in het Dorpshart. Vanaf 19:00 uur beginnen we. Gereedschap is aanwezig en bij goed weer drinken we na afloop een kopje koffie of thee buiten.

Elke maandag wandelen de leden van 'De Scheldestappers' hun uurtje langs dijken in de polders van Ossenisse. Je kunt zo aansluiten om 18:30 uur bij dorpshuis Hof ter Nesse. In samenwerking met Hulst voor Elkaar zal er in de komende weken een training 'Nordic Walking' worden aangeboden. Om goed te leren lopen is het belangrijk de techniek onder de knie te krijgen. Deze training zal tegelijk met de wandeling van 'De Scheldestappers' zijn. We horen er spoedig meer van.

Ook elke maandag oefent de Taiji en Qigong groep haar bewegingen om 20:00 uur buiten bij Hof ter Nesse.

Kijk voor meer meer informatie bij de betreffende activiteit en sluit je aan. Gezellig samen.

13179101 10154272424571495 2613207927658744541 n

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

In deze 'stille tijd' van corona maatregelen zal er worden gewerkt aan het verbeteren van het strand bij Perkpolder. Door scheepvaart en het getij is er veel zand weggespoeld en moet je bij laag water door het slik om het water in te kunnen. Ook de vele stenen zijn pijnlijke ontmoetingen op weg naar het water.

Nu de bouw van horecagelegenheid Bar Goed vordert en plan Perkpolder zich ontwikkeld besloot gemeente Hulst om te investeren in de verbetering van de kwaliteit van het strand en in de veiligheid voor badgasten. Omwonenden en bezoekers van het strand hebben dit verzoek ingediend en met succes.

Rond 11 mei start men met het terughalen van 6000 m3 weggespoeld zand uit de Westerschelde door graafmachines. Hierdoor komt het strand hoger te liggen en is er een groter oppervlak bruikbaar bij vloed. Om de veiligheid te vergroten zal er een ballenlijn worden aangebracht tot waar men op eigen risico veilig kan zwemmen. De lijn is ook een houvast bij gevaar van afdrijven door de stroming. Al eerder zijn op de dijk ter hoogte van het strand reddingsboeien geplaatst. Zo kan er weer worden genoten van een mooi strandje. Eerst maar eens wachten op 'betere' omstandigheden.

standaard ballenlijn h 300x300

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Het is zover. Het buitendijks natuurherstel Ossenisse gaat op 28 april as. van start. Hierbij is het
belangrijk te weten dat een stukje van het buitendijks fietspad van 4 - 15 mei afgesloten zal zijn.

Provincie Zeeland werkt samen met Rijkswaterstaat en waterschap Scheldestromen aan een natuurlijke, veilige en toegankelijke Westerschelde. Dit gebeurt door getijdennatuur (met eb en vloed) te ontwikkelen, vooroevers te verstevigen en voedselrijke slikken te creëren voor vogels. Ook worden twee hoogwatervluchtplaatsen aangelegd waar vogels een veilige (rust)plek hebben tijdens vloed. Het buitendijks natuurherstelproject Ossenisse in de gemeente Hulst is één van deze locaties, zie kaart hieronder. Dit werk start dinsdag 28 april 2020 met het verlagen van een deel van de bestaande Scharrendam en wordt uitgevoerd door aannemer Van Oord. De aannemer voert de werkzaamheden aan de strekdam grotendeels uit vanaf het water. Het materiaal wordt bovendien aan- en afgevoerd via het water. In februari 2020 vond een informatieavond over de geplande werken plaats in Hof ter Nesse te Ossenisse. De Provincie Zeeland gaf daar de nodige uitleg.

kaart locatie buitendijks natuurherstelproject ossenisse
Kaart: Locatie buitendijks natuurherstelproject Ossenisse

In de periode van maandag 4 mei 2020 07.00 uur tot vrijdag 15 mei 2020 19.00 uur (of zoveel eerder als het werk klaar is) worden circa 5 zinkstukken met de hand gemaakt. Dit zijn gevlochten matten van wilgenhout op geotextiel. De aannemer heeft voor dit werk diverse locaties bekeken en de meest geschikte plek hiervoor is op de dijk langs de Westerscheldeoever direct ten westen van de radartoren van Ossenisse. In tegenstelling tot eerdere berichten is het daarom nodig om gedurende deze periode het buitendijks fietspad over een lengte van circa 1 kilometer af te sluiten met hekwerk. 

vaarroute vluchtplaatsen natuurherstelproject

Foto:
-De rode lijn is de locatie van de bindplaats van de zinkstukken
-De rode stippellijn geeft de vaartroute aan
-Het gele gedeelte is de te verlagen Scharrendam met aan weerszijden de hoogwatervluchtplaatsen

Hoe wordt een zinkstuk gemaakt?
Het maken van een zinkstuk gebeurt in de volgende stappen:
Stap 1: Het geotextiel wordt met de hand op maat gemaakt. Met behulp van een handnaaimachine worden de verschillende stroken geotextiel aan elkaar bevestigd.
Stap 2: De wilgentakken worden met de hand op bundels geknoopt en vastgemaakt aan het geotextiel.
Stap 3: Het zinkstuk worden met behulp van een werkschip in het water getrokken en naar de verlaagde strekdam gesleept.
Stap 4: Het zinkstuk met breuksteen wordt aangebracht op het verlaagde gedeelte om de bodem onder het water te beschermen tegen stromingen en erosie.

Contact
Aannemer Van Oord voert in opdracht van Rijkswaterstaat, waterschap Scheldestromen en Provincie Zeeland in de Westerschelde op twaalf locaties werkzaamheden uit ten behoeve van het versterken van vooroevers en het herstellen van buitendijkse natuur. Eén van deze locaties is Ossenisse. Voor vragen of opmerkingen over dit project kunt u contact opnemen met de projectorganisatie van Natuurpakket Westerschelde van Provincie Zeeland. Tijdens werkdagen bereikbaar via onder andere e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Actuele informatie leest u op de website www.zeeland.nl/natuurpakket

Omleidingsroute fietsverkeer
Het zal voor het publiek interessant zijn de werken op afstand te volgen. Het fietsverkeer moet echter rekening houden met een korte omleidingsroute binnendijks (via Zeedijk) en wordt geadviseerd de gele borden met daarop het symbool “fiets” te volgen. Bij slecht weer en/of onvoorziene weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Zie bijgevoegd verkeersplan met naam Omleiding fietsers t.b.v. Ossenisse 1.0.

Zie voor meer informatie het kaartje hieronder.

>LdB<
fietsroute small

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Sinds vandaag is de speeltuin van Hof ter Nesse een mooi speeltoestel rijker. Firma Yalp heeft het toestel vakkundig geplaatst. Er kan weer volop geklommen, gehangen en gegleden worden. In de komende tijd zal gemeente Hulst het boomschors tapijt aanvullen met dikkere een valdempende laag. Ruimte is er genoeg in de speeltuin, dus de vereiste 1.5 meter afstand houden hoeft geen probleem te zijn om veel plezier te hebben.

speeltoestel boomhut small

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s