In deze 'stille tijd' van corona maatregelen zal er worden gewerkt aan het verbeteren van het strand bij Perkpolder. Door scheepvaart en het getij is er veel zand weggespoeld en moet je bij laag water door het slik om het water in te kunnen. Ook de vele stenen zijn pijnlijke ontmoetingen op weg naar het water.

Nu de bouw van horecagelegenheid Bar Goed vordert en plan Perkpolder zich ontwikkeld besloot gemeente Hulst om te investeren in de verbetering van de kwaliteit van het strand en in de veiligheid voor badgasten. Omwonenden en bezoekers van het strand hebben dit verzoek ingediend en met succes.

Rond 11 mei start men met het terughalen van 6000 m3 weggespoeld zand uit de Westerschelde door graafmachines. Hierdoor komt het strand hoger te liggen en is er een groter oppervlak bruikbaar bij vloed. Om de veiligheid te vergroten zal er een ballenlijn worden aangebracht tot waar men op eigen risico veilig kan zwemmen. De lijn is ook een houvast bij gevaar van afdrijven door de stroming. Al eerder zijn op de dijk ter hoogte van het strand reddingsboeien geplaatst. Zo kan er weer worden genoten van een mooi strandje. Eerst maar eens wachten op 'betere' omstandigheden.

standaard ballenlijn h 300x300

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Het is zover. Het buitendijks natuurherstel Ossenisse gaat op 28 april as. van start. Hierbij is het
belangrijk te weten dat een stukje van het buitendijks fietspad van 4 - 15 mei afgesloten zal zijn.

Provincie Zeeland werkt samen met Rijkswaterstaat en waterschap Scheldestromen aan een natuurlijke, veilige en toegankelijke Westerschelde. Dit gebeurt door getijdennatuur (met eb en vloed) te ontwikkelen, vooroevers te verstevigen en voedselrijke slikken te creëren voor vogels. Ook worden twee hoogwatervluchtplaatsen aangelegd waar vogels een veilige (rust)plek hebben tijdens vloed. Het buitendijks natuurherstelproject Ossenisse in de gemeente Hulst is één van deze locaties, zie kaart hieronder. Dit werk start dinsdag 28 april 2020 met het verlagen van een deel van de bestaande Scharrendam en wordt uitgevoerd door aannemer Van Oord. De aannemer voert de werkzaamheden aan de strekdam grotendeels uit vanaf het water. Het materiaal wordt bovendien aan- en afgevoerd via het water. In februari 2020 vond een informatieavond over de geplande werken plaats in Hof ter Nesse te Ossenisse. De Provincie Zeeland gaf daar de nodige uitleg.

kaart locatie buitendijks natuurherstelproject ossenisse
Kaart: Locatie buitendijks natuurherstelproject Ossenisse

In de periode van maandag 4 mei 2020 07.00 uur tot vrijdag 15 mei 2020 19.00 uur (of zoveel eerder als het werk klaar is) worden circa 5 zinkstukken met de hand gemaakt. Dit zijn gevlochten matten van wilgenhout op geotextiel. De aannemer heeft voor dit werk diverse locaties bekeken en de meest geschikte plek hiervoor is op de dijk langs de Westerscheldeoever direct ten westen van de radartoren van Ossenisse. In tegenstelling tot eerdere berichten is het daarom nodig om gedurende deze periode het buitendijks fietspad over een lengte van circa 1 kilometer af te sluiten met hekwerk. 

vaarroute vluchtplaatsen natuurherstelproject

Foto:
-De rode lijn is de locatie van de bindplaats van de zinkstukken
-De rode stippellijn geeft de vaartroute aan
-Het gele gedeelte is de te verlagen Scharrendam met aan weerszijden de hoogwatervluchtplaatsen

Hoe wordt een zinkstuk gemaakt?
Het maken van een zinkstuk gebeurt in de volgende stappen:
Stap 1: Het geotextiel wordt met de hand op maat gemaakt. Met behulp van een handnaaimachine worden de verschillende stroken geotextiel aan elkaar bevestigd.
Stap 2: De wilgentakken worden met de hand op bundels geknoopt en vastgemaakt aan het geotextiel.
Stap 3: Het zinkstuk worden met behulp van een werkschip in het water getrokken en naar de verlaagde strekdam gesleept.
Stap 4: Het zinkstuk met breuksteen wordt aangebracht op het verlaagde gedeelte om de bodem onder het water te beschermen tegen stromingen en erosie.

Contact
Aannemer Van Oord voert in opdracht van Rijkswaterstaat, waterschap Scheldestromen en Provincie Zeeland in de Westerschelde op twaalf locaties werkzaamheden uit ten behoeve van het versterken van vooroevers en het herstellen van buitendijkse natuur. Eén van deze locaties is Ossenisse. Voor vragen of opmerkingen over dit project kunt u contact opnemen met de projectorganisatie van Natuurpakket Westerschelde van Provincie Zeeland. Tijdens werkdagen bereikbaar via onder andere e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Actuele informatie leest u op de website www.zeeland.nl/natuurpakket

Omleidingsroute fietsverkeer
Het zal voor het publiek interessant zijn de werken op afstand te volgen. Het fietsverkeer moet echter rekening houden met een korte omleidingsroute binnendijks (via Zeedijk) en wordt geadviseerd de gele borden met daarop het symbool “fiets” te volgen. Bij slecht weer en/of onvoorziene weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Zie bijgevoegd verkeersplan met naam Omleiding fietsers t.b.v. Ossenisse 1.0.

Zie voor meer informatie het kaartje hieronder.

>LdB<
fietsroute small

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Sinds vandaag is de speeltuin van Hof ter Nesse een mooi speeltoestel rijker. Firma Yalp heeft het toestel vakkundig geplaatst. Er kan weer volop geklommen, gehangen en gegleden worden. In de komende tijd zal gemeente Hulst het boomschors tapijt aanvullen met dikkere een valdempende laag. Ruimte is er genoeg in de speeltuin, dus de vereiste 1.5 meter afstand houden hoeft geen probleem te zijn om veel plezier te hebben.

speeltoestel boomhut small

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Ineens hing er een nieuw naambord aan de gevel van de kantine op camping de Zeemeeuw in Knuitershoek. De kantine, jarenlang favoriet bij campinggasten en buurtbewoners, heeft een nieuwe start gemaakt. Het dak is vernieuwd en het interieur opgefrist, helemaal klaar om gasten te ontvangen. Een nieuwe naam hoort daarbij en wat is er toepasselijker dan de naam van het buurtschap te vernoemen. In het logo is het redelijk zeldzame vogeltje de Knuiter (ofwel Kneu) verwerkt.

Uitbaters Jacqueline de Bakker en Martine de Vliegher zijn na vele heerlijke vakanties op de camping echt met de Zeemeeuw vergroeit. Toen eigenaar Fons de Waal te kennen gaf dat hij toe was aan wat meer rust zei Martine tegen haar vriendin Jacqueline; “wat zou je ervan denken als wij dit gaan doen?” Ze namen de tijd om er serieus over na te denken en ontwikkelden een plan om samen een eetcafé te starten.

Op 13 maart openden ze trots de deuren van eetcafé De Knuiter. Het was een vliegende start dat eerste weekend, maar helaas gooiden de maatregelen van zondag 15 maart vanwege het coronavirus flink roet in het eten. Met aangepaste openingstijden om af te halen op zaterdag van 16-19:00 uur hopen ze heden toch klanten te kunnen helpen aan hun verse frites, stoverij van het huis en andere lekkernijen van de kaart.

Als deze moeilijke tijd achter de rug is willen de dames flink uitpakken met nieuwe activiteiten voor de jeugd van de camping en daarbuiten. Ideeën hebben ze genoeg en ze willen graag de gezelligheid van hun eetcafé delen met anderen. Het café is ook locatie voor liefhebbers van het kaartspel én  boogschieten, op zaterdag om 14.00 uur op de liggende wip. Op zondag wordt er wekelijks om 11.00 uur met de kruisboog geschoten. Alle activiteiten zijn voor iedereen, dus ook gasten van buiten de camping toegankelijk. Het terras wordt veel gebruikt door passerende fietsers en de speeltuin wordt snel gevonden door kinderen.

Voor de keuken zoeken ze een gemotiveerde medewerker/-ster, iemand met vrolijke en positieve  werklust, “die goed  beloond zal worden voor hard werken,” aldus Jacqueline.  

Eetcafé De Knuiter heeft een eigen Facebookpagina, like deze en je blijft op de hoogte van nieuwe activiteiten.

Het eetcafé is te bereiken op telefoonnummer 06-5146 0809

We wensen deze ondernemers goede zaken toe.

eetcafe de knuiter small

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Hulp vragen of hulp aanbieden is makkelijk via het Dorpsnetwerk van Ossenisse. Zo proberen we de verbinding van de dorpsbewoners stevig te houden in deze uitzonderlijke tijd. Kijk vanaf 5:04 minuten op Omroep Hulst Informeert deel 5.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s