Het is dan ook plezierig wonen zo dicht bij de Westerschelde en het rustige achterland van de gemeente Hulst.

Ossenisse en de kern Zeedorp zijn een kleine gemeenschap in Zeeuws Vlaanderen prachtig gelegen aan de Westerschelde en omringd door dijken. In de zomer heeft het grote aantrekkingskracht op dagjesmensen en toeristen die naar de zandplaten en strandjes trekken. Rondom het dorp zijn dan ook een drietal campings gevestigd.Centraal op het dorp treft men een in verhouding enorme dorpskerk (Stichting voormalige Kerk Ossenisse), daarnaast is in dit kleine dorp hedendaags nog steeds een dorpshuis (Hof ter Nesse) en café/restaurant (Herberg de Snis) te vinden.

Verderop in deze site vindt u o.a. een overzicht van de meer dan 20 bedrijven in Ossenisse en Zeedorp (welke voor een groot deel ook sponsors zijn van deze startpagina voor Ossenisse en Zeedorp.
Ook links naar het Dorpshuis Hof ter Nesse met de vele groepen die daar hun huisvesting hebben gevonden. En de dorpsraad welke zich ondersteund weet door een groot aantal werkgroepen.

We komen regelmatig in het nieuws getuige het groot aantal links bij Media. En er is zelf een drieledige documentaire gemaakt over ´Het geheim van Ossenisse´ en haar bewoners door de VPRO documentairemaker Hans Heijnen.

Het Carnavalsfeest wordt in Ossenisse wel heel bijzonder aangepakt. Men heeft er namelijk een Raad van Elf die enkel en alleen wordt gevormd door vrouwen! Daarnaast wordt de carnavalsoptocht 1 week later dan normaal georganiseerd, namelijk op de zondag na de Carnaval.

Historie

Ossenisse is ook een oude parochie (al rond 1200 genoemd), niet het huidige dorp in de Nijspolder (Sint-Denijspolder) echter, maar een dat meer naar het westen toe lag en waarvan de resten nu rusten onder het slik van de Westerschelde. Nadat in 1401 de Nijspolder was bedijkt kon zich daar rond een nieuwe kerk een dorpje ontwikkelen. Ook dat is nog enkele malen overstroomd, pas na de herdijking van 1610 was het dorp min of meer veilig (uitgezonderd in 1953).

Wel waren er allerlei basisvoorzieningen als kerk, school, bakker, slager, kleermaker en cafés, maar in de periode tussen de jaren 1950 en 1980/90 zijn die nagenoeg allemaal verdwenen. De school moest sluiten, de parochie fuseerde met de parochie van Groenendijk / Kloosterzande en de kerk werd gesloten. De inwoners waren voornamelijk werkzaam in de landbouw of op het water en dan vooral als vletschipper. Die voeren (schor) grond en zand aan voor dijksbouw en -herstel.

Vanaf 1814 tot 1936 was Ossenisse een zelfstandige gemeente, daarna werd het samengevoegd bij de gemeente Vogelwaarde.

* Bron Historie: Gemeente Hulst

Wiki

Ossenisse is een dorp in Zeeuws-Vlaanderen in Nederland. Sinds de gemeentelijke herindeling van 2003 maakt het deel uit van de gemeente Hulst. Eerder maakte het deel uit van de gemeente Hontenisse en nog eerder, vanaf 1936, van Vogelwaarde. Het dorp heeft 339 (2010) inwoners (330 2014). Ossenisse ligt aan de Westerschelde. De zandbanken in de rivier ter hoogte van het dorp worden "Platen van Ossenisse" genoemd. (bron: Ossenisse op wikipedia)

Zeedorp ligt in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, aan de Westerschelde. Het is een kleine kern ten westen van Ossenisse. Zeedorp maakt het deel uit van de gemeente Hulst. (bron: Zeedorp op wikipedia)

Google


Grotere kaart weergeven