Warning: getimagesize(/home/robidoe07/domains/ossenisse-zeedorp.nl/public_html/images/Snisser_Nieuwsbrief/archief_fotos/gaaibollen.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/robidoe07/domains/ossenisse-zeedorp.nl/public_html/plugins/content/social2s/social2s.php on line 1660

De gaaibolclub van de Snis bestaat al 29 jaar en heet Gaaibolclub “De Dwarsliggers”.
Gaaibollen is een spel dat al eeuwenlang bestaat. Met de gaaibol (schijfvormige bol), wordt vanaf een aantal meters afstand naar negen houten klossen gebold.

Deze klossen worden gaaien genoemd. Vroeger werden de klossen op metalen pinnen geplaatst, zoals bij het wipschieten, maar nu zijn deze pinnen van hout gemaakt. De gaaien staan op een schuinoplopend bord. Dit bord kan zowel uit hout als uit ijzer gemaakt zijn.
Elke speler beschikt per beurt over vier bollen, waarmee hij of zij probeert zoveel mogelijk gaaien eraf te gooien. Elke gaai is een bepaald aantal punten en centen waard.
Het lid met de meeste punten uit een seizoen is de winnaar (koning(in). Opgevolgd door de prins(es) en daarna erfprins(es). De beste dame van het seizoen krijgt bovendien nog een waardebon.
“De Dwarsliggers” en ook gastspelers komen één keer per maand op een zondag bij elkaar voor een gaaibolwedstrijd in Hof ter Nesse.
Aanvang: 19.30 uur tot ongeveer 22.30 uur (zie ook activiteiten).
Soms wordt afgeweken van de vaste zondag, zoals bijvoorbeeld met Koninginnedag op 30 april. De eerstvolgende gaaibolling is op Koninginnedag 30 april 2013. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen en het spel uit te proberen.
“De Dwarsliggers” hebben al tien keer deelgenomen aan het Interland gaaibollen bij de Europese Spelen voor Traditionele Sporten te Evergem-Doornzele in België. Daar worden wij telkens goed verzorgd door onze Maldegemse vrienden. De club heeft ook deelgenomen aan demonstratiewedstrijden georganiseerd door de Stichting Folkart 2005 in Terneuzen. Dit op uitnodiging van het Nederlandse Centrum voor Volkscultuur. De gaaibolclub heeft eveneens deelgenomen aan het Zuid-Nederlandse Kampioenschap bollen te Boxtel. Voor inlichtingen: Riet van Heese-Rottier, tel: 0114-682174 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gaaibol baan

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s