We waren deze dag te gast bij het paringsstation Kreverhille en bij melkveebedrijf van de Broek.

Allereerst is er het "Paringsstand voor bijenkoninginnen". Een bijzondere locatie: Reizen naar een paringsstation.

 

Met ongeveer 25 dorpsgenoten werden we door een enthousiast team vrijwilligers ontvangen. Ons werd uitgebreid en zeer amusant uitleg gegeven hoe de bijenwereld in elkaar steekt. De bevolking van het paringsstation, de Carnica bij, is een zeer aangename soort bijen. Wanneer in een bijenvolk een jonge koningin wordt geboren, gaat ze enige tijd later op bruidsvlucht. Dat wil zeggen dat ze ergens in het vrije veld paart met een 25-tal darren (mannetjesbijen). De imker heeft over deze paring geen controle. Hij weet niet van welk ras de darren zijn waarmee de jonge koningin paart. Hij weet dus ook niet welke eigenschappen die darren bezitten. Misschien zijn er wel darren bij uit agressieve volken. De nakomelingen van een koningin die paart met darren uit agressieve volken, zullen ook agressief zijn. De imker wil liever dat zijn jonge koninginnen paren met darren die over goede eigenschappen beschikken. Daartoe brengt hij zijn koninginnen naar een paringsstation. Dat is een plaats waar alleen Carnica bijenvolken staan. Deze volken zijn beoordeeld op hun goede eigenschappen. Als een jonge koningin paart met darren uit deze volken, mag je verwachten dat ze nakomelingen krijgt die ook over deze goede eigenschappen beschikken.

Zo komen er wekelijks velen vanuit België, Duitsland, Zwitserland hun Koninginnen brengen om deze te laten bevruchten. Dit gebeurt in kastjes welke op het terrein worden geplaatst. De Koninginnen gaan op Bruidsvlucht en na de bevruchting, komen er nieuwe darren. De eigenaar haalt zijn kastje weer op en neemt hem mee naar zijn eigen bijenvolk, waar het proces zich voortzet. Een erg leuke rondleiding volgde. Het terrein is beplant met vlinder- en insecten minnende planten en erg mooi onderhouden. Bedankt dat we op bezoek mochten komen. Daarna togen we naar de Grindweg voor ons bezoek aan het bedrijf van Erwin van de Broek.

We waren nog maar net binnen, of er viel me een hoosbui uit de lucht. Dat was geen probleem, wij stonden droog. Ook hier mochten we kijken hoe het in zijn werk gaat. Dit is wel even anders als dat we gewend zijn. Vol automatisch gaan de koeien zelf naar de robot en laten zich melken. Komt de koe te vaak, dan gaat het niet door en weigert de robot. Alles wordt bijgehouden, de liters, de kwaliteit van de melk, de hoeveelheid dat de koe eet. Zit er een ziekte in de melk, dan kan zelfs van een speen de melk worden afgevoerd. Amazing. We mochten zelf ook een poging wagen een koe te melken. Dit leide tot hilarische taferelen. De winnaars kregen een liter melk mee naar huis. Tijdens ons verblijf was er een koe heel hard aan het werk om een kalfje de wereld op te helpen. Als dank voor ons bezoek, kregen we nog net de bevalling te zien. Schitterend toch. Erwin en Brigitte jullie heel erg bedankt. Voor volgend voorjaar hebben we al weer twee nieuwe aanmeldingen. Maar als u ook eens mee wilt doen, heel graag. Meldt u aan bij Suzan Scheele, secretaris.

Foto´s kunt u bekijken op de facebook-pagina van de dorpsraad Ossenisse, een verwijzing vindt u onder links in het menu onder Werkgroep Gluren bij de buren.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s