Buitendijks non-stop fietsen naar Terneuzen

Sinds eind september kan er op de Scheldedijk buitendijks ononderbroken gefietst worden van Zeedorp naar Terneuzen. Tussen de Westdijk en de Kampersedijk werden de koperslak- blokken over een afstand van 1,5 km vervangen door asfaltverharding. Het waterschap investeerde € 292.000 in dit project. Het nieuwe fietspad grenst aan de slikken en schorren ten noorden en ten zuiden van het gemaal van Kampen. De natuur is hier prachtig!

Nieuwe radartoren in aanbouw op dijk in Kreverhille

De Schelderadarketen dateert van 1991. Sinds die tijd is het scheepvaartverkeer verder geëvolueerd. Op lastige deeltrajecten, zoals de bocht bij Hansweert, zijn uitbreidingen van de Schelderadarketen noodzakelijk. Als in de bocht bij Hansweert bijvoorbeeld een 400 meter lang containerschip vaart, ontneemt dat het radarzicht op eventueel achteropkomend verkeer, zoals binnenvaartuigen of plezierboten. Vandaar de noodzaak om een radartoren te bouwen op de zeedijk aan Kreverhille. Deze radarpost zal onbemand zijn.

Op 30 meter boven het dijktalud (buitenzijde), dit is 17 meter boven de zeedijk, krijgt die toren ook een uitkijkplatform. Zo kunnen fietsers en wandelaars langs de dijk, genieten van een schitterend uitzicht op de Westerschelde. De totale hoogte van de toren bedraagt 38 meter boven het platform achter de dijk. De foto toont de achthoekige fundering met een diameter van 4,87 meter, die eind september klaar was. De totale bouwtijd van de toren bedraagt ongeveer 100 werkdagen.

Radartoren

Dank aan Leo Steenbakker, Nederlands hoofdbeheerder van het Beheer- en Exploitatieteam Schelderadarketen (BET) die de redactie bovenstaande informatie gaf. Het Beheer & Exploitatieteam Schelderadarketen (BET) is verantwoordelijk voor de technische exploitatie van de Schelderadarketen en voor vernieuwingen en uitbreidingen.