Esther Aardenburg

Esther heeft sinds 2008 een huis in Zeedorp, maar pas de laatste jaren - sinds haar dochtertje in Terneuzen naar school gaat - woont ze er permanent. Haar achternaam doet vermoeden dat ze een Zeeuws-Vlaamse is. Maar nee, haar familie komt uit Noord-Holland.

In 1972 werd Esther geboren, thuis in het plaatsje Warmenhuizen aan de West-Friese Zeedijk. Ze ging er naar de vrije school in Bergen (Noord-Holland). Later trok ze naar Amsterdam om reclame-communicatie te studeren aan het Grafisch Lyceum en daarna kunstgeschiedenis en archeologie aan de Vrije Universiteit. In 1996 trok ze naar Spanje om Spaans te studeren. Ondertussen werkte ze er als schilder bij een bedrijf dat decors maakte voor films, musea en televisie. Later werkte ze in Spanje als makelaar bij TecnoCasa.

In 2005 bracht de liefde haar naar Zeeland. Ze leerde een Catalaan kennen die in Terneuzen woont. Haar dochtertje Isaraï werd in 2007 in Amsterdam geboren, ook thuis, net zoals zij zelf. Haar dochtertje gaat inmiddels naar het Leonardo College in Terneuzen. Speciaal onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. Zelf geeft ze daar ongeveer een dag per week Spaanse les aan groep 5 t/m 8. Ze is daarnaast nog werkzaam als emigratiecoach, waarbij ze mensen begeleidt die een huis in Spanje willen kopen. Ze is mantelzorger voor haar moeder en mentor bij Mentorschap Zeeland. Als mentor neem je beslissingen voor bijvoorbeeld dementerende ouderen, die zelf geen familie of andere naasten meer hebben om dat te doen. Ze gaat nog regelmatig naar Spanje. Al is het maar om de villa die zij daar verhuurt in orde te brengen voor de volgende vakantiegangers.

Maar denk je nu, ken ik haar naam nog niet ergens van? Jawel, ze stond op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen. Door haar ervaring als mentor, mantelzorger, moeder en lesgever, vond ze dat het tijd was voor een socialer Hulst. Een Hulst waar aandacht is voor armoedebestrijding, goed onderwijs en goede zorg, toegespitst op de mens in plaats van het systeem. Zo werd ze lijsttrekker voor Groenlinks.

Heeft ze nog tijd voor hobby’s? Jawel, Esther fotografeert graag, haar dochtertje is haar muze. Ze wandelt graag, samen met Isaraï en haar honden, door de polders en langs de dijken. Een landschap dat veel lijkt op dat van haar jeugd. En ze hoopt binnenkort weer tijd te kunnen maken voor haar IJslands paardje. Ze is er trots op om in Ossenisse-Zeedorp te wonen, waar men elkaar nog groet op straat, samen een dorpshart bouwt en de dijken schoon houdt.

Esther met haar dochtertje Isaraï (midden) en nichtje