In het juli-nummer van De Snisser Courant werd er over huttentut gesproken. Maar wat is het? Huttentut, ook wel dederzaad of vlasdodder (Camelina sativa) genoemd, is een erg oud Nederlands oliehoudend cultuurgewas, dat al sinds 2000 tot 3000 jaar wordt verbouwd en waarschijnlijk afkomstig is uit West-Azië. Huttentut groeit gemakkelijk op arme en verzilte grond die niet omgeploegd hoeft te worden; er is zelfs geen bemesting nodig. De eenjarige plant heeft bleekgele bloemen met veel nectar, er komen veel bijen op af. De plant kan tot 120 cm hoog worden. De vruchten zijn rond tot eirond, 5-10 mm lang, met een harde wand. De zaden zijn 1-2,5 mm lang en hebben een kenmerkende oranje kleur.

 

Feiten op een rijtje
Op de zogenaamde raatakkers in de IJzertijd werd dit gewas verbouwd met het oog op winnen van plantaardige olie. De oudste vondsten komen uit Zwitserland, Griekenland en Roemenië. De zaden worden koud geperst tot olie die een hoge concentratie heeft aan omega-3- en omega- 6-vetzuren en antioxidanten. Dankzij de koude persing blijven alle voedingsstoffen behouden.
De huttentutolie is zeer geschikt voor koude bereidingen in de keuken als spijsolie. Bij verhitting gaan de voedingsstoffen verloren. De smaak en geur lijken op amandel.
Huttentutolie werd 10 jaar geleden al toegepast in de luchtvaart als biodiesel. In 2009 vloog een KLM- passagiersvliegtuig met 1 van de 4 motoren op deze biodiesel.
Ook wordt de olie als voedselsupplement toegevoegd aan veevoer.
Huttentut wordt nu vooral als veevoer verbouwd. Het groeit snel en kan op die manier onkruid onderdrukken.
Momenteel wordt geëxperimenteerd om dit gewas om en om met erwten te telen. Voordeel: onkruid-onderdrukkend en ondersteunend. De teelt gebeurt van april tot juni. Het uiterst fijne zaad wordt eerst met zand vermengd. Oogsten is vaak al na 3 maanden mogelijk.

Borstels en manden
Van de stengels worden borstels en manden gemaakt. Bezems van huttentut hebben veel dunne stengels en zijn daardoor zeer geschikt voor het fijne veegwerk binnenshuis. Vroeger werden de kleinere stukjes ook gebruikt als een soort schuursponsje.De stengels kunnen ook toegepast worden als dakbedekking of als grondstof voor de papierindustrie.

Waar huttentutolie kopen?
Huttentut is in Oost Zeeuws-Vlaanderen opnieuw populair aan het worden! Het staat inmiddels niet alleen in de polders nabij Terhole (proefakker van Grenspark Groot- Saeftinghe) en Sint Jansteen (Natuurgebied De Schommeling), maar ook in de patrijzen- akker bij Boerderij Ondersteboven langs de oevers van de poelen. De huttentutolie wordt bereid en verkocht door Jos Heerkens Kruiden in Zeedorp (huisnummer 29). En de olie is ook verkrijgbaar bij Boerderij Ondersteboven op de Westdijk.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s