Jan & Ina den Hamer

Sinds november 2017 wonen Jan en Ina den Hamer aan de Dorpsstraat. Dat is maar tijdelijk. Ze zullen, als de nieuwbouw goed verloopt, midden volgend jaar verhuizen naar de Weststraat, naar het middelste huis van de drie nieuwe huizen in aanbouw.

Jan (1953) is in Oostburg geboren, maar verhuisde op zijn vijfde al naar Zaamslag, waar zijn vader de boerderij van een tante runde. Hij ging er naar school en na het afronden van de MAVO solliciteerde hij bij Dow. Binnen een week kon hij aan de slag. Bij Dow volgde hij nog verschillende interne opleidingen en hij eindigde er als analist op het lab kunststoffen. Bij een reorganisatie ging hij met vervroegd pensioen. Ina Verschelling (1956) is geboren in de Eéndrachtpolder op een fruitteeltbedrijf. Ze volgde de huishoudschool en VHBO in Goes. Ze werkte als bejaardenverzorgster in Zaamslag en later, toen de kinderen groter werden, in het zorgcentrum Vremdieke in Hoek.

De eerste jaren van hun huwelijk, ze trouwen in 1977, woonden ze in Zaamslag. Van 1981 tot 1990 keren ze terug naar Ina haar geboortestreek. Om daarna weer naar Zaamslag te verhuizen, naar de boerderij van Jan’s oudtante. Het is de eerste boerderij die je tegenkomt bij het binnenrijden van Zaamslag; die met de hoogstambomen en de schaapjes. Jan en Ina deden op de boerderij samen het werk. Het leven en werken op de boerderij, samen met de volledige baan van Jan op Dow en vier opgroeiende kinderen, was een drukke maar ook een hele mooie tijd, zeker in het lammerseizoen. Met twee zoons en twee dochters hebben ze vier kleinkinderen. De kinderen zijn inmiddels allemaal het huis uit. De oudste zoon woont nu op de boerderij in Zaamslag; de anderen verder weg in Nederland. Minimaal 1 dag in de week passen ze met veel plezier op de kleinkinderen.

Wandelen doen Jan en Ina allebei erg graag. Ina is mee drijvende kracht achter de pas opgerichte wandelgroep De Scheldestappers. Zelf liepen ze al verschillende malen de Nijmeegse 4-daagse​:​ Ina al 14 keer, Jan iets minder vaak. Met de International Marching League, opgericht na WO2 ter verbroedering van de naties, wandelden ze al in Spanje, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen, België en Luxemburg. In 2017 liep Ina, samen met een schoolvriendin, de laatste 300 km naar Santiago de Compostella. Dat gaf rust in de woelige verhuisperiode, want geen schaapjes meer om voor te zorgen was toch even wennen.

Jan voetbalde vroeger met veel plezier. Helaas kwam dat tot een einde toen hij op zijn 28ste zwaar geblesseerd raakte en vele operaties onderging in verschillende ziekenhuizen. Nu supportert hij nog graag, van lokaal tot internationaal. Op lokaal niveau zorgt hij ervoor dat de lijnen van de voetbalvelden van Zaamslag wekelijks gekalkt worden. Verder is biljarten ook iets wat hij graag doet. Hij speelt onder andere bij Dow biljartvereniging, die met een team ook uitkomt voor de Zeeuws-Vlaamse Biljartbond. Een biljarttafel zal in het nieuwe huis niet ontbreken.

Ina is in 1990, toen de kinderen al wat groter werden, lid geworden van Vrouwen van Nu (afdeling Terneuzen), een landelijke vereniging die zich inzet voor de leefomgeving, elkaar graag ontmoet en met daadkracht meedoet in de maatschappelijke ontwikkeling. De onderlinge binding en gezelligheid trok haar aan. Haar leergierigheid gaf haar de kans om in het bestuur mee te draaien: Eerst in het plaatselijke bestuur, later ook het provinciaal bestuur. Deze ervaringen komen nu weer van pas in de Werkgroep Groeiactiviteiten van Ossenisse.

Jan en Ina zijn blij dat ze een huis op Ossenisse hebben gevonden, zodat ze hier al wonen en hun sociale contacten hier kunnen opbouwen terwijl ze aan het bouwen zijn.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s