info scharrendam smallAfgelopen donderdagavond 20-02-2020 liepen  zo’n 50 bewoners en geïnteresseerden dorpshuis Hof ter Nesse binnen. Onder het genot van een kopje koffie met koek was een kleurrijke presentatie te zien van de komende werkzaamheden aan de Scharrendam bij Ossenisse. Er waren verschillende deskundigen aanwezig om aan te spreken en omwonenden goed te informeren. Op banners en tekeningen waren de gefaseerde werkzaamheden  en de technische informatie te zien. Een filmpje toonde diverse stappen in de aanleg.

Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat en waterschap Scheldestromen werken hier samen aan een onderdeel van het Natuurpakket Westerschelde om een onaantrekkelijk stuk natuur weer waardevol en aantrekkelijk te maken voor zoutminnende planten, vissen en vogels. Door het verlagen van de strekdam en een palenrij op de Platen van Ossenisse komt meer zand en voedselrijk slib op de plaat. Een nieuwe plek voor planten en dieren.

Fase 1
Door de Scharrendam, de pier die bij de nieuwe radartoren ligt, over een lengte van 125 meter te verlagen zal de stroming veranderen. Zinkstukken van geotextiel en wilgentenen worden in de verlaging aangebracht om erosie van de bodem te voorkomen en de stabiliteit van de Scharrendam te waarborgen. Tijdens  deze klus zullen aan het begin en eind van het verlaagde deel hoge vluchtplaatsen voor vogels worden gecreëerd.

Fase 2
Na deze ingreep worden de gevolgen zorgvuldig in kaart gebracht en zal in een tweede fase een palenrij van 306 meter lengte van noord naar zuid op de zandbank worden aangebracht. De stroming wordt hiermee geremd, waardoor  de zandbank in hoogte zal toenemen. Hierdoor is er voor vogels een langere tijd om te foerageren. Deze 8 meter lange palen zijn van duurzaam geproduceerd hardhout.

Veiligheid
Om rekening te houden met de veiligheid voor scheepvaart staan op elke 50 meter hogere stalen palen met aanduiding die ook op vaarkaarten staan.

Werkzaamheden
In april dit jaar zal waterbouwbedrijf Van Oord starten met de verlaging van  de Scharrendam en in juli de vluchtplaatsen aanleggen.
In juni 2021 zal de palenrij op de ‘Platen van Ossenisse’ worden aangebracht.

Alle werkzaamheden worden vanaf het water uitgevoerd, dus er is naar verwachting geen hinder voor omwonenden en recreanten.

Op de website van zeeland.nl is nog veel meer informatie te vinden onder ‘Natuurpakket Westerschelde’. Voor vragen kan men mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s