kv10kabel weststraatTijdens een nachtelijke stroomstoring op 23 februari zat een deel van Ossenisse-Zeedorp en Kloosterzande plots zonder elektriciteit. Wekkers liepen niet af, een bel rinkelde spontaan en het was eens echt donker op de Snis. Er bleek kortsluiting te zijn, ontstaan door vocht in de 10kv kabel langs de Weststraat. De firma DNWG startte met de reparatie maar stuitte hier op een zeer slechte kabel. Tests wezen uit dat er in de aansluitmoffen vocht zat, daarom moest de kabel vervangen worden. Een grote generator die bij camping ’t Mussenist is geplaatst levert tijdelijk stroom voor deze hoek van het dorp tot de nieuwe kabel is gelegd.

Onderaannemer Bart Strik van firma BSDE, bezig op zijn kraan, vertelt: “deze kabel heeft 63 jaar dienst bewezen, die is nog gemaakt met een stalen mantel. Tegenwoordig is de mantel van kunststof en dus veel beter bestand tegen vocht. We leggen onder de opritten en wegen doorvoerbuizen om schade door verkeer te voorkomen.”

Deze middenspanningskabel, die stroom transporteert tussen transformatorhuisjes, wordt nu vervangen ter hoogte van het bord bebouwde kom tot aan het transformatorhuisje bij Weststraat 1. De verwachting is dat voor half maart deze klus geklaard is. Omwonenden zijn middels een brief op de hoogte gebracht. Helaas heeft de vele regen nogal wat vertraging veroorzaakt.

Ook de kabel na de huizen bij de Weverstraat bleek bij controle slecht te zijn. De rest van de kabel richting Knuitershoek zal hierna worden gecontroleerd op vocht en indien nodig worden voorzien van een nieuwe kabel. Die klus moet nog worden ingepland en omwonenden zullen dan geïnformeerd worden door firma Enduris.

Er is gekozen om de weg gedeeltelijk toegankelijk te houden. Verkeer moet hierdoor soms wel door de berm. De asfaltlaag van de Weverstraat zal dan in twee fasen worden opengelegd om verkeer niet te blokkeren. Na afloop zullen de bermen weer worden hersteld.

Voorlopig zal het dus nog modderig blijven op de Weststraat. Maar wat stroom betreft staat Ossenisse weer onder spanning.


>AM<

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s