De Dorpskamer

Inloop-ochtenden voor inwoners van Ossenisse-Zeedorp, met verschillende gratis activiteiten, zoals een krantje, spelletje, haken of breien. Ook zijn er handige mensen die kleine reparaties doen aan apparaten of kleding. Elke 2e en 4e vrijdag van de maand staat de koffie met lekkers klaar. Van 10:00 tot 12:00 uur in Hof ter Nesse.

Logo dorpskamer andalus

 

Vrijdag 28 april as. gaat Willy Verrassel voor bezoekers van De Dorpskamer lekkere wafels bakken. Ieder is tussen 10 en 12 uur welkom in Hof ter Nesse voor deze (gratis) lekkernij, vers gezette koffie, gezelschap, een praatje, de krant enz. Hiermee sluiten we het 'normale' seizoen Dorpskamer af. Vanaf de maand mei tot eind september houden Ellie Suijckman en Anny Peeters u op de hoogte van de data en activiteiten van De Dorpskamer die maandelijks zullen plaatsvinden. Maar vrijdag as eerst: wafels van Willy🧇☕🧇☕

close up van wafels small

Onder de vleugels van werkgroep Groeiactiviteiten Ossenisse-Zeedorp is vanaf de tweede helft van september tot en met april, twee keer in de maand de zg. Dorpskamer open.

De Dorpskamer is een ontmoetingsplek in Hof ter Nesse voor mensen wonend in en rond Ossenisse-Zeedorp en is geopend elke 2de en 4de vrijdag van de maand van 10 tot 12 uur. Er wordt (veel) gebabbeld en gelachen, geplaagd, gehaakt, gebreid, er zijn geregeld workshops, af en toe een korte lezing, er wordt iets lekkers gebakken door de bezoekers voor bij de koffie, de krant van de dag ligt op tafel etc. Kortom: een gezellige ontmoetingsplek.

Aangezien de vaste bezoekers gehecht zijn aan deze gezellige ochtenden menen we er goed aan te doen dit toch ook in de overige maanden aan te bieden. Ellie Suijker en Anny Peeters nemen vanaf mei tot en met september de honneurs waar en openen De Dorpskamer in Hof ter Nesse elke eerste vrijdag, inloop tussen 10 en 12 uur.

Dat wordt dus 5 mei, 2 juni, 7 juli, 4 augustus en 1 september. Ieder is welkom.

Ter informatie:

vrijdag 24 maart maken we een Paasstuk, opgeven via Liesbeth 0620044447. Er zijn nog 4 plaatsen vrij.

vrijdag 14 april komt om half elf dorpsgenoot en wijkverpleegkundige Nicol de Waal vertellen over de mogelijkheden die er zijn om bij ziekte en voortschrijdende leeftijd thuis te blijven wonen mét zorg en wellicht aanvullende diensten.

Tot ziens.

dorpskamer 10 maart

 

Deze vrijdag zet De Dorpskamer weer zijn deuren open, loop gezellig even binnen voor een praatje. Natuurlijk weer met verse koffie of thee en ditmaal een door Roos gebakken lekkernij. Inmiddels zijn er al 5 troostdekens klaar! Maar met zoveel ijverige en gemotiveerde hakers is de wol echt bijna op. Wie vind het leuk om dit mooie project te steunen door een donatie te doen? Dan kan er weer geschikte wol worden aangekocht. Doneren kan tijdens De Dorpskamer of bij Ellie Suijker.

Van harte welkom van 10.00 tot 12.00 uur in Hof ter Nesse.

vijfdekens small

troostdeken AZ
Er worden enthousiast vierkantjes gehaakt voor de troostdekens ten bate van het AZ in Sint Niklaas. De eerste vrolijke kinder troostdeken is al klaar. Wil jij weten hoe je een vierkantje haakt? Hieronder vind je een beschrijving. Natuurlijk kun je deze vrijdag 3 juni ook naar De Dorpskamer komen om het te leren. Daar krijg je ook wol mee om thuis vierkantjes te haken op de momenten dat je daar zin in hebt.
De beroemde Granny Square, of het Oma vierkantje is de basis voor heel veel haakwerk. Zoals de naam al zegt is het een vierkantje, maar waarom de toevoeging Granny of Oma wordt gebruikt is niet bekend. Sommige bronnen zeggen dat de eerste vermelding van de naam Granny Square te vinden is in een boek wat “The Weldon Company” uit Londen in 1897 heeft uitgegeven. Daarin staat een patroon van een gehaakt vierkantje. Dit patroontje werd aanbevolen voor het opmaken van restjes. Maar waarschijnlijk werd het patroon al veel langer gebruikt door haaksters. Wat wel zeker is, is dat wij tot op vandaag nog dankbaar gebruik maken van dit haakpatroontje. Je kunt er dan ook van alles van maken, van onderzetter tot sprei. Het is maar net hoeveel van deze vierkantjes je maakt.

Voor een basis Granny Square moet je drie haaksteken kennen: de losse, de halve vaste en stokjes.

Kijk op de pagina Haaksteken voor uitleg over deze steken.

Zo haak je een Granny Square

Er wordt gehaakt met naald 4 en acryl wol in bepaalde kleuren.

1e toer:
Haak 5 lossen en maak er een ring van met een halve vaste.

2e toer: haak 3 (keer)lossen, en vervolgens 2 stokjes in de ring.
Haak dan 3 lossen, *3 stokjes, 3 lossen*. Herhaal tussen * nog 2 keer.

In totaal heb je nu dus 11 stokjes gehaakt in de ring, de drie (keer) lossen dienen als het eerste stokje.

Sluit de toer met een halve vaste in de bovenste van de 3 keerlossen.

3e toer:
Haak 4 lossen en vervolgens 3 stokjes in de grote open hoek van de vorige toer.

Haak dan 3 lossen en 3 stokjes in dezelfde hoek. Haak 1 losse en haak in de volgende hoek weer 3 stokjes, 3 lossen en 3 stokjes.

Haak 1 losse en haak in de hoek weer 3 stokjes, 3 lossen en 3 stokjes.

Haak dan weer 1 losse en 3 stokjes, 3 lossen en tot slot 2 stokjes in de laatste hoek.
Sluit de toer met een halve vaste in de 3 losse van de beginlossen.

4e toer:
Haak 3 lossen en 2 stokjes in het grote gat in het midden van de vorige toer.

Haak 1 losse en vul de hoek weer met 3 stokjes, 3 lossen en 3 stokjes. Vervolgens weer 1 losse, 3 stokjes in het midden, 1 losse, en vul de hoek op de gebruikelijke manier.

Eindig de toer weer met een halve vaste.

 

Deze informatie is gedeeltelijk overgenomen van Alles over haken.

 

De Dorpskamer was vrijdag in zomereditie weer reuze gezellig!

Vanuit het AZ Nikolaas ziekenhuis in Sint-Niklaas is het verzoek gekomen om troostdekens te haken! De dorpskamer vindt dit een mooi initiatief. Wie ons daarmee wil helpen is van harte welkom. Hiervoor zijn veel bollen acryl nodig, als u wilt, kunt u een bol sponseren! Elke bol kost €1,19 Vraag even naar Ellie Suijker, Kipstraat 1 of kom gezellig naar De Dorpskamer.

De volgende keer is op vrijdag 3 juni om 10.00 uur.

dorpskamer 5 22 small

Op de aanvankelijk laatste Dorpskamer van 22 april, was er zoveel enthousiasme om deze sociale ontmoetingsplek ook in de zomermaanden te houden, dat er besloten is om door te gaan. Normaal is er een zomerstop van mei tot september. Nu gaan één keer per maand vrijwilligers zorgen dat de koffie met lekkers klaar staan. De Dorpskamer heeft een belangrijke plaats verworven in Ossenisse-Zeedorp en deze ochtenden worden gemiddeld door zo’n 20 mensen bezocht. De eerstvolgende Dorpskamer zal zijn op vrijdag 6 mei van 10.00 tot 12.00 uur. Contactpersoon is Ellie Suijker. Van harte welkom om even binnen te lopen op een eerste vrijdag van de maand bij De Dorpskamer.

ZOMER

Vrijdag 22 april is het weer Dorpskamer, de laatste van dit seizoen.
Ontmoeten, koffie, iets lekkers, babbelen, haken/breien, verstelwerk, de krant; gewoon fijn samen komen op vrijdagochtend. Deze keer kunnen we terugkijken op en praten over het afgelopen weekend met een historische wandeling èn een geslaagde Stoep&Schuurverkoop. Het was de moeite.
De Dorpskamer is er voor bewoners van Ossenisse-Zeedorp van alle leeftijden en is gratis.
Graag zien we u tussen 10 en 12 uur in Hof ter Nesse in Ossenisse.
Na de zomer opent De Dorpskamer wederom de deuren.

coffee 2796353 960 720

workshop jos
Vrijdag 25 maart as is er weer Dorpskamer in Hof ter Nesse. Jos Heerkens geeft een workshop waarvoor u zich kunt inschrijven . We gaan samen met haar brandnetelzalf maken die te gebruiken is bij o.a. zonnebrand, reuma/jicht, stijve gewrichten, schaafwonden. Zie verdere info hierover op www.josheerkens-kruiden.nl. Meld je vooraf aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 0114-852726. Eigen bijdrage is € 2.- p.p.
Voor degenen die de workshop niet volgen is De Dorpskamer zoals anders. Koffie, gezelschap, de krant, tijdschriften.
Marlou bakt voor ons allen iets lekkers voor bij de koffie.
Komen dus, tussen 10 en 12 uur.
Logo dorpskamer andalus
Nu de corona maatregelen zijn versoepeld en de wereld een stukje verder ‘open’ kan, zijn we blij dat De Dorpskamer weer opnieuw van start kan. Vrijdag 28 januari as. zijn van 10 tot 12 uur de deuren van Hof ter Nesse hiertoe geopend. Bewoners van Ossenisse en Zeedorp zijn van harte welkom voor koffie/thee met (gratis) vers gebakken taart, de krant, om bij te praten en wellicht kunnen we weer een nieuw gezamenlijk project op zetten.
We houden ons aan de geldende corona regels voor HtNesse zoals anderhalve meter afstand houden, mondkapje op als je loopt, QR code is niet vereist. Tot vrijdag! ☕️ 🧶 🗞 🗣
De Dorpskamer zal zoals we gewend zijn elke 2e en 4e vrijdag van de maand plaatsvinden.
Wat de overige activiteiten via Groeiactiviteiten Ossenisse-Zeedorp betreft zoals zingen bij het koor de Hoge Noo(d)t, sportactiviteiten en bv de Dorpskeuken; hierover wordt u binnenkort geïnformeerd.
Logo dorpskamer andalus

Vrijdag 10 december is de laatste Dorpskamer van dit jaar. Vanaf 10 uur drinken we koffie met vers gebakken tulband, voor alvast een klein beetje Kerstgevoel. Buurvrouw Anita van Puijvelde bakt voor ons tulband naar het recept van haar moeder. Natuurlijk is Ina Den Hamer er met haar naaimachine om uw eventuele kleding te repareren en kunnen liefhebbers samen gaan haken aan Kerstslingers om de boom die voor Hof ter Nesse staat te versieren. Het patroon daarvan vindt u hier als bijlage, ook leuk voor uw boom thuis. Als u liever de krant van de dag wilt lezen of gewoon een praatje wilt maken, geen probleem. U bent vrijdag 10 december as. van harte welkom in Hof ter Nesse tussen 10 en 12 uur. Uw QR code wordt gescand bij binnenkomst, we dragen tot we zitten een mondkapje, nemen de anderhalve meter afstand in acht en blijven bij klachten thuis. Tot vrijdag bij de Dorpskamer Ossenisse-Zeedorp.

Klik hier om het haakpatroon te downloaden.

kerstslinger haken