Donderdag 4 november jl. heeft Joke Stolk uit Zeedorp een heerlijke herfstsoep voor de 45
gasten van de Dorpskeuken klaargemaakt. Er was die avond vraag naar het recept. Joke
heeft het zoals beloofd voor ons opgeschreven, dus: koken maar.

Witlof roomsoep voor 4 tot 6 pers

Ingrediënten:

  • 3 stronkjes witlof, in kleine stukjes gesneden
  • 100 gr kipfilet, in kleine stukjes gesneden
  • Bouillonblokjes, 1 of 2
  • Bloem voor de binding (ongeveer 2 lepels)
  • Melk/water (ongeveer anderhalve liter)
  • Knoflook, 1 teentje Peper
  • Nootmuskaat , ‘n beetje
  • Boter, flinke kluit (of margarine)
  • Room, eventueel

Boter smelten in pan, kipfilet erbij doen met de geplette knoflook. Bloem bijvoegen en een
roux maken met scheutjes melk, zodat er een smeuïg geheel ontstaat. Dan verder roerend
de melk er bij gieten zodat het vloeibaar wordt. Je kunt dit ook half om half doen; water en
melk. Blijven roeren tot alle vocht is toegevoegd, dan de witlof erbij doen en roeren tot het
kookt. Bouillonblokjes erbij en peper en nootmuskaat, zorg ervoor dat het niet aan de
bodem vastpakt, dus blijven roeren. 5 min zachtjes laten door pruttelen, vuur uitzetten,
deksel erop laten. Het lekkerst is dat je de soep 1 dag van tevoren maakt, de smaken
worden dan intenser. Als je de soep opwarmt kan je nog een pakje of scheut slagroom
toevoegen, hiervan wordt het romig (maar dan niet meer laten koken), wederom goed
roeren zodat het niet aanzet. Het lijkt misschien ingewikkeld maar je maakt dit in een
kwartier.

Smakelijk eten,
Groet, Joke Stolk, Zeedorp