Historische rondleiding

Ossenisse en Zeedorp hebben een rijke historie die al terug gaat tot het jaar 1200. Om de prachtige verhalen niet verloren te laten gaan organiseerd Arnold Mannaert een historische rondleiding en publiceert hij daarbij een boekje waarin heel veel van ons erfgoed is opgenomen. Volg op deze pagina de activiteiten hierover.

banner historie

Na de succesvolle historische rondleiding (wandeling) op 2e Paasdag 2022 met als onderwerp de herbergen en café's van Ossenisse-Zeedorp in de 19e en 20e eeuw is inmiddels een tweede rondleiding in voorbereiding voor zaterdag 20 mei. Het onderwerp van deze rondleiding betreft de polders en boerderijen van Ossenisse-Zeedorp en is met name gebaseerd op het bekende Boerderijenboek van het Land van Hulst. In tegenstelling tot dit boek staat nu veeleer de onderlinge relatie tussen de diverse bewoners van die boerderijen centraal. Ook dit keer is het niet zozeer de accuraatheid van het onderzoek, maar zijn met name de verhalen die daaruit voortkomen het meest belangrijk. Op deze manier ontstaat een steeds beter inzicht in "onze" voorouders, wie zij waren en wat zij zoal deden.

Het betreft dit keer maar liefst 5 polders, 52 boerderijen en ruim 380 betrokken families. De rondleiding en het naslagwerk kan voor belangstellenden een bron zijn van nader onderzoek.

De startlocatie is dit keer niet dorpshuis Hof ter Nesse, maar Boerderij Ondersteboven. De rondleiding wordt twee keer gehouden met een rondrit in de zonnetrein 's morgens van 10.00-11.30 uur en 's middags van 14.00 tot 15.30 uur. Ontvangst vanaf 9.30 en 13.30 uur met koffie/thee en we sluiten de rondleiding af met koffie/thee/frisdrank met gebak om 11.30 en 15.30 uur.

Vooraf inschrijven bij Arnold Mannaert via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./+31 (0) 654750840 of bij Francine Schoeters Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./+32 (0) 476357079. Per rondleiding is er plaats voor maximal 22 personen. De kosten zijn €7,50 per persoon.

Het afgelopen jaar deden ruim 35 deelnemers mee met de wandeling in en om het dorp en verscheen ook een fraai boekje van die wandeling. Ook dit jaar wordt gewerkt aan een boekje (€10,- per stuk) voor een mooie fietsroute van 18,5 kilometer. We rekenen ook nu weer op veel deelnemers!

Schilderij Van t Westeinde

 

 

Zaterdag 16 april (Paaszaterdag) organiseren we een eerste historische wandeling door Ossenisse-Zeedorp.

We vertrekken om 14.00u vanuit dorpshuis Hof ter Nesse in de Kipstraat. We wandelen tot ongeveer 15.30u, ongeveer 3 km langs de toenmalige (huis) cafe’s. Waar stonden ze en wie waren de uitbaters? Vanaf 14.00u vertellen bewoners hun herinneringen aan de hand van foto’s in het dorpshuis, dus ook als je geen zin hebt of niet in staat bent zo ver te wandelen ben je van harte welkom. Natuurlijk onder het genot van kopje koffie/thee met iets lekkers.

Nieuwsgierig naar de verhalen van oud—dorpsgenoten, kom dan deze middag naar Ossenisse-Zeedorp. Van 10 tot 15.u hangen ook de vlaggen uit voor de jaarlijkse Stoep&schuurverkoop. Een leuke dag dus om te komen.

Wandelschoeisel en kleding passend bij het betreffende weer is voldoende.

Aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Eigen bijdrage; € 2,50
Meer informatie; www.ossenisse-zeedorp.nl

Historische wandeling page1 Historische wandeling page2