Versterk de Scheldekust

Deze week was het moeilijk om de uitvoerder Han Guiljam te spreken te krijgen, dus heb ik een praatje gemaakt met twee van de mensen die aan het Zeedorp project werken voor de firma van Hese Infra B.V.

Met gepast ontzag keek ik eerder deze zomer naar de capriolen van de machinist van de graafmachine die in Walsoorden begon aan de aanleg van de steiger aldaar. Het zag er in mijn ogen gevaarlijk uit. In het water met zo’n machine en daar maar sleuren met enorm lange palen die daar de grond in moesten terwijl stroming en voorbijvarende schepen voor onverwachte situaties en hoge golven zorgden.

Dezelfde machinist zag ik ook op Zeedorp. Het is de 29-jarige Marijn, die het zelf helemaal niet bijzonder vindt. “Gewoon doén”. Dankzij zijn ervaring vindt hij het zelf eenvoudig.

Hij en zijn collega Stefan vertellen dat de werken in november klaar zullen zijn in zowel Walsoorden, Zeedorp als Emmadorp. In Zeedorp hebben zij nog drie weken werk eer de houten constructie helemaal af is. Er komen in totaal veertien juks met een pen/gat verbinding bovenop de eerder geslagen palen van hergebruikt tropisch hardhout, die tezamen de steiger gaan vormen.

In elk juk zitten 40 zeer flinke draadeinden met bouten (zie foto) en het totaal ziet er zeer stevig uit.

De relingen van de steiger bestaan uit spijlen en de gleuven tussen de betonnen traptreden worden nog gevuld met split of fijn grind.

Dank aan Marijn en Stefan voor hun tijd tijdens de koffiepauze. Deze week gaan zij aan de slag in Emmadorp, later deze maand komen ze hier terug.

Voor degenen die het nog niet gezien hebben:

  • De trap is aan de dorpskant helemaal gelegd, de zoute kant volgt binnenkort.
  • Er zijn nu 64 traptreden, beduidend meer dan de 42 treden die we aan de vorige trap hadden.

Liesbeth de Bruijn

jukken steiger small   pen gat steiger small   nieuwe trap zeedorp small